Zinvol werk doen, aan de slag gaan – die kans kregen acht statushouders dit jaar bij Creusen Technology. In de fabriek waar wij onze duurzame elektromotoren ontwikkelen, konden zij een half jaar meedraaien om werkervaring op te doen. En om Nederlands te leren. “Met onze elektrotechniek willen we een bijdrage leveren aan een betere wereld,” aldus directeur Jeff Pereira. “Het is dan logisch dat we dat ook met onze mensen willen doen.”

Van project naar collega’s

Het begon als een project waarin statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) werkervaring konden opdoen. Zij werkten mee aan het assembleren van e-bikes bij Creusen. Wie klaar was met de inburgeringscursus, kwam in aanmerking voor een tijdelijk contract. Zo zijn uiteindelijk acht van de twintig statushouders aangenomen als collega’s.

Hoog bezoek en goed voorbeeld

Ons project kon rekenen op veel belangstelling. Zelfs staatssecretaris Jetta Klijnsma bracht een bezoek aan de fabriek. Heel bijzonder, vond Pereira: “We zijn er trots op dat het project geslaagd is. We kregen er acht nieuwe collega’s bij. En goed voorbeeld doet goed volgen, dus ik hoop dat meer bedrijven deze handschoen opnemen.”